fbpx
Advies nodig? Bel 0570 760 670. Ben je al klant? Bel dan 088 010 63 10.

6 mei 2019

Is jouw wachtwoord veilig?


Zo maak je het hackers lastig, zo niet onmogelijk!
De laatste tijd wordt steeds duidelijker dat veel van onze wachtwoorden niet veilig zijn. En dat kan nogal wat gevolgen hebben, aangezien we op steeds meer verschillende devices werken. De naam van je kind, partner of je geboortedatum kan eenvoudig worden achterhaald. Een hoofdletter, de ‘e’ vervangen door een ‘3’ of de ‘a’ wordt een ‘@’ en afsluiten met een cijfer of een uitroepteken: herkenbaar? Iedereen die denkt dat dit een veilig wachtwoord is, geeft cybercriminelen vrij spel. In dit artikel geven wij graag uitleg over hoe het dan wél zou moeten.

VOORSPELBARE WACHTWOORDEN
Laten we vooropstellen dat we dit artikel schrijven om jou te waarschuwen voor de gevaren van een makkelijk wachtwoord. Nog niet zo heel lang geleden werd namelijk gedacht dat ons wachtwoord veilig was wanneer het hoofdletters, tekens en cijfers bevatte. Het aantal cybercriminelen is de afgelopen jaar verveelvoudigd en het is gebleken dat zij deze wachtwoorden gemakkelijk kunnen raden. Om de simpele reden dat onze wachtwoorden voorspelbaar zijn geworden. Daarnaast beschikken cybercriminelen inmiddels over lijsten met de meest gebruikte (gelekte) wachtwoorden. Hierdoor kunnen zij diverse opties afgaan en bereiken zij steeds makkelijker en sneller hun doel.

5 TIPS VOOR EEN GOED WACHTWOORD
Maak het ze lastig, zo niet onmogelijk! Om de software waar deze cybercriminelen mee werken vrijwel onbruikbaar te maken hebben wij een aantal simpele, maar goede opties voor je.

 1. Maak je wachtwoorden zo lang mogelijk te maken.
  De criminelen moeten dan simpelweg meer opties afgaan, voordat zij het wachtwoord gekraakt hebben. Dit maakt het lastiger, tijdrovender en dus minder aantrekkelijk.
 2. Gebruik een fragment uit een liedje of gezegde.
  Heb jij vaak hetzelfde liedje in je hoofd of is een bepaalde uitdrukking jou op het lijf geschreven? Gebruik die dan! Voorbeeld? ‘Imagine@llTheP30ple’ of ‘Gi$$enDoetMi$$en’.
 3. Gebruik voldoende symbolen in je wachtwoord.
  Dit is om dezelfde reden waarom een langer wachtwoord veiliger is: de cybercrimineel moet meer opties af om de juiste te vinden.
 4. Maak gebruik van 2-staps authenticatie.
  Het is inderdaad een extra handeling om in 2 stappen in te loggen. Hiermee bedoelen we met een wachtwoord én een authenticator, token of sms. Toch loont het de moeite. Wie gebruik maakt van 2-staps authenticatie, maakt het cybercriminelen extreem lastig.
 5. Maak gebruik van een wachtwoord configurator.
  Zelf maken wij graag gebruik van de app lastpass. Deze app kan ingewikkelde, vrijwel niet te kraken wachtwoorden voor je configureren en ze vervolgens ook opslaan voor je. De toegang tot deze app is natuurlijk beveiligd met een wachtwoord en 2-staps authenticatie.

EASY DOES IT!
Het blijkt in praktijk dus niet erg lastig om je wachtwoorden veilig in te stellen en je gegevens veilig te houden. Wellicht overbodig, maar liever een keer teveel dan achteraf een ‘had ik maar…’: gebruik nóóit hetzelfde wachtwoord! Ja, het is reuze handig om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Dat vinden de cybercriminelen ook. Mochten ze het wachtwoord dan weten te kraken, hebben ze meteen toegang tot al je gegevens. Als je daarnaast ook voorzichtig bent met het aanklikken van links in mail en regelmatig je software update, ben je helemaal up-to-date.

En voor de mensen die denken dat hun gegevens niet interessant zijn voor hackers? Think again! Het gaat ze namelijk niet om je gegevens, maar om het geld dat ze ontvangen wanneer jij graag weer toegang wilt tot je computer. Heb je na het lezen van dit artikel toch behoefte aan wat extra uitleg, dan geven we die natuurlijk graag.


We helpen jou graag

Wil je makkelijker en prettiger werken en wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Onze medewerkers vertellen je graag meer!

"Easy Office Online is zeer klantvriendelijk
met een goede helpdesk."
Robin Homoet
"Voorheen regelden we de telefonie via KPN, maar we waren ontevreden over de klantvriendelijkheid en support. Daarom zijn we overgestapt naar bellen in de cloud van Easy Office Online. Het bedrijf heeft korte lijnen en ze pakken snel dingen op."