3 redenen waarom zakelijk
whatsappen onhandig is

En is er een veilig en handig alternatief? We gebruiken allemaal WhatsApp. Zowel zakelijk als privé. Want eerlijk is eerlijk: het is ideaal in gebruik. Maar aan appen met je collega's zitten meer nadelen en risico's dan je je in eerste instantie realiseert. De belangrijkste zetten we op een rij.

4 april 2022

Het verstoort de balans tussen werk en privé

Het is een probleem dat iedereen kent: zit je eindelijk lekker in je concentratie op het werk, komt er een melig GIFje in je vrienden- of familie-app binnen. Plof je ’s avonds thuis op de bank na een lange dag, appt een collega ‘nog even’ over die lastige klant die belde. Met WhatsApp vervaagt de grens tussen werk en privé heel makkelijk. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Het is onveilig

Maar naast het persoonlijke ongemak brengt het gebruik van WhatsApp ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Want het is vrij makkelijk voor te stellen dat er bijvoorbeeld namen, foto’s of bedrijfsgegevens worden doorgestuurd tussen collega’s. Die gegevens worden allemaal opgeslagen op Amerikaanse servers (waar de privacywetgeving héél anders is dan in Nederland) en op persoonlijke telefoons van jou en je collega’s. Wat als iemand zijn telefoon kwijtraakt, gehackt wordt of ontslag neemt? Een datalek ligt op de loer. En dat kan desastreus zijn voor je bedrijf.

Goed beheer is (bijna) onmogelijk

Scroll eens door je WhatsApp-lijst en tel in hoeveel groepsapps je zit. Veel mensen schrikken van het aantal. WhatsApp-groepen ontstaan namelijk rond een goed idee, een project of een activiteit. Maar dat leidt tot een wildgroei aan groepen met verschillende beheerders en deelnemers. Je ziet allemaal 06-nummers, van mensen die je soms nauwelijks kent, die je steeds weer moet toevoegen om het begrijpelijk te houden. En wie voegt eigenlijk belangrijke nieuwe leden toe, zodat ook zij de goede informatie krijgen? En wie verwijdert mensen die uit dienst treden (misschien wel naar een concurrent)? De verantwoordelijkheid, en daarmee goed beheer, is moeilijk te waarborgen.

Hoe kun je slim zakelijk appen?

Toch is het mogelijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé en aandacht te hebben voor dataveiligheid. Want er is nu een veilig en handig alternatief dat wél aan het niveau van WhatsApp komt: Microsoft Teams. Deze snelst groeiende app ooit (!) van Microsoft heeft praktisch alle gemakken van WhatsApp, maar dan nog meer.

Wat maakt Microsoft Teams uniek?

Microsoft Teams werkt bijna hetzelfde als WhatsApp. Ware het niet dat het veel geschikter is als zakelijke app-oplossing. Microsoft Teams koppelt naadloos met OneDrive en Office 365, waardoor je Word-, Excel- of Powerpointbestanden makkelijk deelt. Bovendien gebeurt alles in een veiliger omgeving dan WhatsApp. Microsoft is namelijk gebonden aan strenge Europese AVG-regels, waardoor je kunt vertrouwen op zorgvuldige opslag van je gegevens. Wil je dus slim zakelijk appen en werk en privé gescheiden houden, dan is Microsoft Teams de meest complete oplossing.

Wellicht vind je deze
referenties ook interessant

BrinQer
Caretowork
GuideID
Rientjes
ASU
Westerduin
Riforce
Spoor6
Ariens
Felix van der Putten
Business Open
Ann Taveirne
Elha Cosmetics