Waarom een back-up van Microsoft 365?

In ons dagelijks werk horen we het veel ondernemers zeggen: ik sla mijn bestanden op in de Cloud, dan wordt alles automatisch tot het einde der tijden voor me opgeslagen. Net zoals gegevens voorheen op de lokale server werden opgeslagen en bewaard. Klinkt logisch, toch Inderdaad. Maar het is niet wat in de praktijk gebeurt. In deze blog gaat Microsoft 365-specialist Tom klein Koerkamp in op de noodzaak van een goede back-up van jouw gegevens.
20 december 2021

Beschikbaarheid gegevens

Om te begrijpen hoe het precies zit, is het verschil tussen beschikbaarheid en bescherming van gegevens cruciaal. Microsoft zorgt voor een hoge beschikbaarheid. Dat gebeurt door het hele systeem met alles erop en eraan continu te kopiëren naar andere systemen op de achtergrond. Dit zorgt ervoor dat er meteen wordt overgeschakeld naar een alternatieve locatie (de uitwijk) als er echt iets mis gaat met de primaire systemen. Als gebruiker merk je hier niets van. Deze uitwijk is echter niet hetzelfde als een back-up, die bedoeld is om jouw data te bewaren voor de toekomst.

Zelf verantwoordelijk voor data

Microsoft geeft aan verantwoordelijk te zijn voor de hardware en de infrastructuur om de data te verzenden en (tijdelijk) in op te slaan. Jij bent zelf verantwoordelijk voor de data. Verwijderde e-mails, Sharepoint Sites, Onedrive-bestanden en automatisch gearchiveerde bestanden worden maar korte tijd bewaard door Microsoft - en daar zit het risico.

Menselijke fout

Je zult niet de eerste zijn die per ongeluk dat belangrijke mailtje verwijdert. Of dat belangrijke vergaderstuk dat achteraf toch wel handige notities bleek te bevatten. Uit onderzoek blijkt dat het vele maanden kan duren voordat je erachter komt dat je data mist – of dat jouw organisatie door hackers is aangevallen. Terwijl de standaardtermijn van de Microsoft-back-ups slechts 30 tot 90 dagen bedraagt. Dat betekent dat je in veel gevallen dus achter het net vist als je belangrijke bestanden terug wilt halen.

Ransomware-aanvallen

Met name ransomware-aanvallen zijn de afgelopen jaren veel in het nieuws. Easy Office Online gebruikt de tools van Microsoft om jouw infrastructuur zo goed mogelijk te beveiligen. Het softwarebedrijf heeft natuurlijk een reputatie te verliezen als het gaat om de beveiliging van de cloud, maar is het toch mogelijk dat Microsoft nog niet beschermt tegen nieuwe ransomware waardoor jij als gebruiker wordt getroffen. Dit is het spanningsveld waarin hackers en beveiligingsbedrijven altijd opereren.

Conclusie

Het idee dat al je gegevens voor eeuwig 100 procent veilig zijn opgeslagen in de Microsoft-cloud is een illusie. Menselijke fouten en ransomware kunnen ervoor zorgen dat kostbare gegevens verloren gaan. De beste manier om je data te waarborgen? Automatisch een back-up maken van alle gegevens.

Wat doet Easy Office Online

Met behulp van de additionele software Acronis Back-up en Recovery maken wij dagelijks back-ups van de gehele Microsoft 365-omgeving. Deze back-ups blijven onbeperkt bewaard, zodat belangrijke e-mails en bestanden altijd zijn terug te vinden. De kosten van Back-up en Recovery bedragen €4,95 per gebruiker per maand. Een back-up – wel zo’n veilig gevoel.

<p>Heb je <strong>vragen</strong> of wil</p>
<p>je <strong>persoonlijk advies</strong>?</p>

Heb je vragen of wil

je persoonlijk advies?

Neem contact op met René. Hij vertelt je graag meer over onze diensten en denkt graag mee over mogelijke oplossingen.

BrinQer
Caretowork
GuideID
Rientjes
ASU
Westerduin
Riforce
Spoor6
Ariens
Felix van der Putten
Business Open
Ann Taveirne
Elha Cosmetics